Gastblog van Mirjam den Ouden. Ook je mening geven of kennis delen op ons blog? Neem contact met ons op!

Een paar weken geleden viel het mij op dat het autostoeltje wat we nu hebben voor onze 4 jaar oude zoon Bram erg krap begon te worden. Dus besloten we om een groter stoeltje te kopen. Ik heb hiervoor heel wat tijd het internet afgezocht naar informatie, want je wilt natuurlijk wel zeker weten dat je kind veilig in de auto zit. Zelf hebben we uiteindelijk een Maxi-Cosi Priori SPS gekocht. We hadden hiervoor een Maxi-Cosi Rodi XR en die beviel goed, dus besloten we om bij dit merk te blijven.

Hieronder heb ik een aantal tips verzameld die mij goed hebben geholpen bij het kiezen van een autostoeltje:

Keurmerk

Alle autozitjes die in Nederland verkocht worden, moeten voorzien zijn van een keurmerk. Dit keurmerk, wat je herkent aan een label met ECE R44/03 of ECE R44/04 erop, garandeert dat het zitje voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Als je je autozitje bij een fatsoenlijke winkel koopt, kan je ervan uitgaan dat dit keurmerk erop zit, maar besluit je bijvoorbeeld om een zitje via Marktplaats te kopen, vraag hier dan voor de zekerheid naar. Informeer ook of het zitje ooit betrokken is geweest bij een aanrijding of ongeluk, want dan is het zitje niet veilig meer.

Uitproberen

Neem je kind mee naar de winkel als je een nieuw autozitje gaat kopen. Het is natuurlijk niet het leukste dagje uit, maar zo verzeker je jezelf er wel van dat het zitje goed en comfortabel zit. Is het stoeltje bijvoorbeeld niet te breed, of juist te smal? Vraag ook of je het zitje in je auto kan proberen. Zo kan je controleren of de gordel lang genoeg is en of het stoeltje stevig op de bank staat (dus niet heen en weer kan wiebelen).

Gewicht van het stoeltje

Het gewicht van autostoeltjes kan best veel verschillen. Dit is vooral iets waar je op moet letten als je het stoeltje vaak moet verplaatsen. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen als je twee auto’s hebt of als je kind regelmatig met opa en oma op stap gaat. In zo’n geval is het misschien handiger om voor een zitverhoger te kiezen of in ieder geval een wat lichter model uit te zoeken.

Reviews

Er zijn een hoop vergelijkingssites en fora te vinden op internet waar andere mensen hun ervaringen met specifieke autostoeltjes op vertellen. Hier staat vaak erg nuttige informatie op. Als veel mensen bijvoorbeeld zeggen dat de gordels snel kapot gaan, is het misschien verstandiger om toch voor een ander zitje te gaan.

Ik hoop dat mijn tips je helpen bij het uitzoeken van een nieuw autostoeltje, zodat iedereen veilig en comfortabel de weg op kan!